Zo vroeg op de middag is Wouter Vermeulen de enige aanwezige in Lazarus, een rock- en metalcafé midden in het centrum van Leiden. Niemand denkt eraan om rond deze tijd een biertje te drinken onder het genot van keiharde klanken. “We bestaan nu ongeveer 15 jaar en daar ben ik heel erg trots op”, aldus de enigszins katerige Vermeulen. “Ik ben nog steeds aan het bijkomen van het Leidens Ontzet”.

 

 

"Ze stonden met balen stro te gooien”

 

 

 

 

 

 

 

Wouter Vermeulen

36 jaar

Sinds 2001 woonachtig in Leiden

Eigenaar café Lazarus

 

Tijdens het gesprek is Vermeulen continu in de weer met het sorteren van lege glazen. “Vanavond wordt het hier wat drukker dan het nu is!”. En niet zonder reden. Vermeulen hoort van veel van zijn klanten dat ze zichzelf kunnen zijn in zijn kroeg: “Het is hier niet gek om met blauw haar binnen te komen. Sterker nog, dat gebeurt elke dag. De sfeer is hier wat relaxter dan in andere Leidse cafés”. Toen hij de kroeg overnam was het 'een soort Hazescafé waar niet meer dan een halve man en een paardenkop op af kwam'. Vermeulen is al zijn hele leven een enorme metalhead, dus was de keuze voor een rock- en metalcafé snel gemaakt. En niet zonder succes: “Leiden kent een enorme groep metalfans. We hebben een grote vijver om uit te vissen”.

 

Live en Lazarus

Lazarus is meer dan een ontmoetingsplaats voor Leidse metalliefhebbers. Het heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot hét podium van Leiden waar aanstormende bands hun gitaren kunnen laten zingen. Zo'n een à twee keer per week vindt er een optreden plaats. Vermeulen: “Dat hoort natuurlijk bij zo'n café. Bijna iedereen die van dit soort muziek houdt zit zelf in een band, dus die kwamen vanzelf vragen of ze hier mochten spelen”. Vermeulen is zich bewust van de functie die zijn kroeg vervult: “Naast Leidse bands probeer ik ook zo veel mogelijk onbekende buitenlandse bands te boeken. Dat is goed voor de interactie in het wereldje en daarmee voor de ontwikkeling van lokale bands”, aldus Vermeulen. Zijn jaarlijkse wedstrijd Live en Lazarus is inmiddels een begrip en trekt goede bands vanuit alle windstreken van het land. Dit levert soms interessante taferelen op, aldus Vermeulen. “Ik heb hier een keer een band gehad uit een gek randgehucht met allemaal boeren. Die muziek was best goed, maar voor de normale bezoeker moet het gek zijn geweest. Ze stonden balen stro door de tent te gooien en koeienmelk overal overheen te kieperen”.

 

Diversiteit

 

Waar Vermeulen zelf een platform voor de metalscene biedt, ziet hij dat het in de rest van de stad met de muzieksector ook goed zit: “Ik vind dat er in Leiden heel veel cultuur is om trots op te zijn”, aldus Vermeulen. “Er gebeurt hier heel veel, vooral op muzikaal gebied. Zelf ben ik vooral fan van Werfpop. Wat ik vooral zo goed vind is de mix van de artiesten die er staat”. Diversiteit is voor Vermeulen het sleutelwoord bij dit soort evenementen. “Op Werfpop staat bijvoorbeeld een metalband na een act als De Jeugd Van Tegenwoordig geprogrammeerd. Dat is goed voor de muziek en voor het publiek”.

 

 

Uitnodigende signage op de deur van café Lazarus
Uitnodigende signage op de deur van café Lazarus

 

Alternatieve agenda

Toch is Leiden er volgens Vermeulen nog niet op muzikaal-cultureel gebied. “Wat ik echt mis in deze stad is meer aandacht voor de alternatieve cultuursector. Werfpop is mooi, maar er zouden meer permanente dingen moeten zijn”. Vermeulen meent dat de liefhebber van alternatieve muziek die in Leiden op bezoek komt geen idee heeft waar hij naartoe moet. “Daar zou de gemeente tijd en geld in moeten steken. Het ontwikkelen en zichtbaar maken van de alternatieve cultuur in de stad”, aldus Vermeulen. Dit zou volgens hem bijvoorbeeld kunnen door het produceren van een soort 'alternatieve agenda'. “In Utrecht hebben ze al zoiets en daar schijnt het heel goed te werken. Leiden heeft dat ook nodig”.

 

Als je niet van harde muziek houdt,

ga dan niet naast een rockcafé wonen”

 


Vermeulen verzet zich tegen de 'geitenwollensokkenthema's' die hij steeds vaker in de culturele sector tegenkomt. De vertrutting van de cultuur ziet hij terug in de groeiende wirwar van regels, waar hij als uitbater van een café mee te maken heeft. “Dat stoort mij als ondernemer. Ik vind het heel vervelend dat er op last van één individu een café gesloten kan worden. Als je niet van harde muziek houdt, ga dan niet naast een rockcafé wonen!”, aldus een inmiddels licht aangebakken Vermeulen. Hij beseft dat dit soort zaken ook met de landelijke politiek te maken hebben, maar 'in Leiden zou het allemaal wel wat losser mogen'. Aan de metalscene in Leiden hoeft Vermeulen geen toevoegingen te zien. “Nee, ik geloof wel dat Lazarus in die behoefte voorziet. En bovendien heb ik liever geen concurrenten!”.