De beats zijn keihard te horen op het parkeerterrein voor de ruimte waar Dali den Haring (15 jaar), aan het oefenen is. Vandaag heeft Dali zijn wekelijkse DJ-les. Hij is vastberaden om onder de naam DJ Daligator de nieuwe Armin van Buuren te worden, overigens ook een Leidenaar. “Met een privéjet de wereld over, dat lijkt me wel wat”. Hij was altijd al bezig met muziek, maar sinds anderhalf jaar staat hij achter de draaitafels: “Dat is echt helemaal het instrument van deze tijd”.

 

 

"Er moet iets groots gebeuren”

 

 

 

 

 

 

 

 

Dali den Haring (DJ Daligator)

15 jaar

Geboren en getogen in Leiden

DJ

 

In de oefenruimte heeft Dali's docent een makkelijke dag. Zijn geboren Leidse leerling kent zijn weg rond de knoppen en het mengpaneel. De leraar hoeft enkel goedkeurend te knikken. Ooit hoopt Dali in de voetsporen van zijn idool Armin van Buuren te treden. “Hij heeft gewoon zijn vwo-diploma gehaald en alles voor zijn DJ-carrière gegeven. Ik doe ook vwo en hoop dat mijn leven er ook zo goed uit gaat zien”, aldus de superster in de dop.

 

Ruimte om te draaien
Volgens Dali is er voor zijn generatie in Leiden genoeg te doen. Zo noemt hij de Nacht van de Kunst & Kennis en de Kunstroute. Goede initiatieven, meent hij, evenals het evenement 'De Buurt' bij het station van Leiden. “Dat vond ik echt goed!”. De Buurt was een initiatief om Leidenaren bij elkaar te laten komen door middel van sportieve- en culturele evenementen. Ook kregen musici de ruimte hun muziek ten gehore te brengen. De Buurt is inmiddels verdwenen, evenals club In Casa. Erg jammer volgens Dali: “Ik mag zelf natuurlijk nog niet drinken en ga nog niet uit. Maar als DJ is het belangrijk om goede plekken te hebben om te draaien. Het aanbod is met de sluiting van In Casa kleiner geworden”.

 

Groot feest

 

Volgens Dali moet de gemeente Leiden het wat vaker groots aanpakken. “Ik zou het echt gaaf vinden als een grote DJ of een grote band midden in de stad zou komen spelen”, aldus de DJ. Hij merkt op dat er wel degelijk veel festivals rondom de stad plaatsvinden, maar deze zijn naar zijn mening te klein en daardoor niet interessant. Dali: “Er moet echt wat groots in Leiden gebeuren, zodat de mensen weer interesse in de stad krijgen. Ik mis een groot muziekfestival of een andere grote happening”. Als voorbeeld noemt hij Het Glazen Huis van 3FM, dat in 2011 in Leiden stond. “Dat was echt cool en het zou mooi zijn als er weer eens zoiets interessants zou gebeuren”.

 

 

Dali met zijn leraar tijdens een les
Dali met zijn leraar tijdens een les

 

Ziggo Dome

Wat Dali nog het meest mist in Leiden, is een grote concerthal. Een plek waar befaamde artiesten hun kunsten kunnen vertonen, en waar Leiden zich mee op de kaart kan zetten. “We hebben eigenlijk alleen de Gebroeders Nobel hier, en dat is niet echt aantrekkelijk voor een DJ of band”, aldus Dali. Hij ziet het liefst een grote zaal naar Amsterdams voorbeeld in zijn stad verschijnen: “Een plek als de Heineken Music Hall heb je in Leiden gewoon niet. Ik reed laatst langs de Ziggo Dome en dat vond ik zo gaaf om te zien”.