Al vanaf jonge leeftijd was Bente van Arkel leerling van het Jeugdtheaterhuis in Gouda. Daar kreeg ze toneel-, zang- en danslessen. Na haar middelbare school begon ze aan de opleiding Docerend Theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, de HKU. Het Jeugdtheaterhuis bleef ze altijd een warm hart toedragen en nu, als docent en locatieleider in Leiden.

 

 

De cultuur in Leiden moet toegankelijker”

 

 

 

 

 

 

 

Bente van Arkel

21 jaar

Sinds september werkzaam in Leiden

Locatieleider Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland

Theaterdocent

 

Het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, met vijf leslocaties in de hele provincie, is een plaats waar kinderen en jongeren in aanraking komen met toneel, zang en dans. Zij krijgen één dag in de week lessen, maken korte performances en voorstellingen. Eens in de paar jaar regisseert directeur Theo Ham met een selectie talenten uit elke leslocatie een grote voorstelling, die in theaters door bijna heel Nederland wordt gespeeld. Het Jeugdtheaterhuis wil, zoals ze zelf zeggen, ‘een huis zijn met deuren die wijd open staan en waar kinderen en jongeren bezig zijn met theater. Bezig zijn met kunst.’ 

 

Openheid
Van Arkel is van mening dat de gemeente Leiden de cultuursector redelijk goed stimuleert. Aan haar leerlingen op de Leidse afdeling van het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland merkt ze dat er veel openheid is met betrekking tot kunst en cultuur. Van Arkel bezoekt regelmatig scholen, bijvoorbeeld om workshops in de brugklas te geven. Ook helpt ze mee met het reilen en zeilen van schooltoneelclubs, die door het Jeugdtheaterhuis op scholen worden opgezet. Van Arkel: “Kinderen melden zich vrijwillig aan voor deze groepen en maken naar aanleiding van een grote voorstelling van het Jeugdtheaterhuis een eigen, kleinere voorstelling”. Ook daar merkt zij een grote openheid voor cultuur onder de leerlingen. Volgens Van Arkel een prestatie van de gemeente. “Ik heb het gevoel dat de gemeente Leiden het belang van cultuur goed benadrukt”.

 

 

Zichtbaarheid

 

Van Arkel is te spreken over het cultuuraanbod in Leiden: “Voor zover ik er nu bekend mee ben is het aanbod divers en redelijk groot, vooral op het gebied van theater”. Met name de aanwezigheid van de schouwburg is daar debet aan, volgens de theaterdocent. “De Leidse Schouwburg is echt een pronkstuk voor de stad, een juweel. Ik ben erg blij dat ik daar ooit op de planken heb mogen staan en hoop dat ik er in de toekomst nogmaals mag werken”. Het valt haar echter op dat veel mensen er maar één keer komen. Een gemiste kans van de gemeente, die theaterbezoek volgens Van Arkel meer zou moeten stimuleren: “De gemeente Leiden zou een nog breder cultuuraanbod moeten proberen te bewerkstelligen, om zodoende een nog groter publiek aan te spreken. Het moet toegankelijker”. 

 

Leerlingen van het jeugdtheaterhuis in actie
Leerlingen van het jeugdtheaterhuis in actie

 

Verbinden

Waarom vindt Van Arkel cultuur belangrijk? “Cultuur kan verbinden, biedt wederzijdse stimulatie: van makers naar publiek en andersom. Kunst kan mensen bovendien net anders bevragen dan ze gewend zijn: hoe verhoud ik me tot wat ik zie? En dan niet alleen tot wat mensen in het theater of in musea zien: die vraag kunnen ze meenemen in het dagelijks leven. Door kunst worden mensen op een andere manier aangesproken en leren ze op een andere manier naar het dagelijks leven te kijken.’

 

"Ik hoop mensen uit te dagen"

 

Van Arkel droomt ervan haar liefde voor kunst nog lang te kunnen uitdragen en mensen ermee te kunnen aansteken. “Ik hoop door middel van theater verbindingen te kunnen leggen tussen mensen, mensen uit te dagen, te verbreden, vragen te stellen en te schuren. Dat klinkt een beetje cliché, maar het is wel zo. Ik hoop ook dat ik gelukkig blijf in wat ik doe. Dat ik over twintig jaar kan denken: ik heb bereikt wat ik wilde”.