Theater zit in zijn bloed. De 39-jarige Rogier van Schoonderwoerd den Bezemer speelt al sinds zijn zesde toneel. Eerst bij de jeugdtheaterschool in Leiden, later op de toneelschool van Theater Ins Blau en als acteur op televisie, nu als de belichaming van zijn eigen Theater Fantast. Nu maakt Den Bezemer, die ook is opgeleid als sociaal pedagogisch medewerker, poppentheater voor kinderen op basisscholen, bij bedrijven en in bibliotheken door het hele land.

"Blaas nieuwe initiatieven leven in"

 

 

 

 

Rogier van Schoonderwoerd den Bezemer

39 jaar

Geboren en getogen in Leiden

Acteur 

Oprichter en eigenaar Theater Fantast

 

Het zwaartepunt van het werk van Den Bezemer heeft altijd bij kinderen gelegen. Door middel van zijn voorstellingen probeert hij maatschappelijke problemen aan te snijden die passen bij de belevingswereld van scholieren, zoals pesten en overgewicht. Den Bezemer: “Theater is voor kinderen belangrijk, omdat ze dan op een andere manier verlicht worden. Hun belevingswereld wordt groter, en dat helpt hen ook in hun leeromgeving: ze krijgen er ook handvatten door voor andere zaken”. Zijn pedagogische achtergrond is de basis voor deze manier van werken, maar er moet naast de serieuze onderwerpen volgens Den Bezemer ook ruimte zijn voor plezier.

 

BplusC

Hoewel Den Bezemer een geboren Leidenaar is, heeft hij nooit een voorstelling op een Leidse school kunnen spelen. De reden hiervan is simpel: hij staat niet op de 'menukaart' van culturele organisatie BplusC. Deze instelling is verantwoordelijk voor een lijst van culturele activiteiten waaraan scholen hun leerlingen kunnen laten deelnemen. Den Bezemer: “het is mogelijk om je aan te melden voor die lijst, maar ik ben al tien jaar bezig om überhaupt iemand van BplusC naar mijn voorstellingen te laten komen kijken. Erg frustrerend, omdat Leiden mijn stad is en het echt iets extra's voor mij zou betekenen om hier te mogen spelen.”

 

 

Subsidie
Het geval van Den Bezemer staat niet op zichzelf. Volgens de acteur moet de gemeente eens verder kijken dan de vijf grote theaterinstellingen van Leiden. Den Bezemer: “Ik ben selfsupporting en hoef geen subsidie te hebben, maar als ze er geld voor vrijmaken, dan moeten ze wel zorgen dat de afdeling die het verdeelt goed functioneert. Dat geld mag je dan, vind ik, ook gebruiken om actief rond te kijken naar wat er in de omgeving zit”. De gemeente wekt volgens Den Bezemer niet de indruk goed op de hoogte te zijn van het aanbod in Leiden op het gebied van theater. “Het wordt tijd dat meer nieuwe initiatieven leven wordt ingeblazen”.

 

 

Den Bezemer tijdens een voorstelling
Den Bezemer tijdens een voorstelling

 

De fondsen moeten volgens Den Bezemer kortom beter verdeeld worden. “Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als er meer subsidie vrij zou komen voor amateurgezelschappen”, aldus de acteur. "Die mensen maken geheel zonder middelen theater, kunnen vaak niet eens een repetitieruimte of opslag voor hun spullen betalen”. Gelukkig gaat er volgens Den Bezemer ook veel goed: “Er is reeds sprake van een brede verdeling van het geld en er wordt goed werk mee gedaan. Een gezelschap als het PS Theater, het stadsgezelschap van Leiden, doet bijvoorbeeld veel voor de stad en het is goed dat zij door de gemeente gesubsidieerd worden. Het mag alleen nog wel wat breder”.

 

"Ik merk dat ze het fantastisch vinden"

 

Den Bezemer blijft bovenal overtuigd van de kracht van theater. Hoewel hij het in Leiden helaas nog niet heeft mogen meemaken, ziet hij in andere steden wat zijn voorstellingen met kinderen kunnen doen. “Stel, ik speel in Rotterdam, in een achterstandswijk. Je merkt dat die kinderen het theater niet gewend zijn. Maar ik merk ook dat ze het fantastisch vinden”, aldus Den Bezemer. “Ze zijn zo fris en enthousiast, en dat maakt theater een hele sterke tool om kinderen iets mee te geven”. Op deze manier brengt Den Bezemer naar eigen zeggen niet alleen een beetje blijdschap met zijn voorstellingen, maar ook een handvat voor de docent om dingen bespreekbaar te maken.

 

 

Voor meer over Rogier van Schoonderwoerd den Bezemer en zijn werk, zie de website van Theater Fantast.